Dolle Dinsdag


Dolle Dinsdag 1.0

(geschiedenis; oorlogvoering en defensie; (vooral) in Nederland)

dinsdag 5 september 1944, de dag waarop het gerucht de ronde deed dat Nederland spoedig bevrijd zou worden, waardoor er algehele euforie ontstond en er bij de Duitse bezetter en de NSB'ers paniek uitbrak

Algemene voorbeelden


De benaming Dolle Dinsdag was bedacht door de olijke NSB'er Willem W. Waterman.

http://www.verzetsmuseum.org/educatie/educabas2.html

Nadat deze bevrijdingen hadden plaatsgevonden werd er tijdelijk halt gehouden omwille van technische redenen. Ondertussen was het gerucht verspreid dat de bevrijding van Nederland al begonnen was. Die dag werd dolle dinsdag genoemd.

http://home.pi.be/~tthijs/wo2/page1.html

Dat was in september, kort na dolle dinsdag, toen iedereen dacht dat de bevrijders er aan kwamen en de meeste NSB'ers en collaborateurs naar de Duitse grens waren gevlucht, of nog verder.

De aanslag, Harry Mulisch,

De grootste schurken maten zich een rol in het verzet aan. Gasten die met zwartgeverfde hemden de bezetting ingingen, tot de knokploegen van Mussert toetraden, na Dolle Dinsdag onderdoken, die uit balorigheid en om indruk te maken op de boerenmeiden de grens overstaken en Duitse boerderijen in brand staken, en op oude boerenarbeiders schoten, hadden opeens bij 'het verzet' gezeten.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,